Wie wij zijn

Het koor werd opgericht in 1986 en kent een stabiel ledenaantal van zo’n 50 enthousiaste zangers en zangeressen uit Volendam e.o.

In haar 30 jarig bestaan heeft het koor al vele optredens verzorgd in binnen en buitenland o.a Frankrijk, Duitsland , Praag, Wenen en Barcelona en in 2015 werd er een concertreis gemaakt naar Boedapest in Hongarije.

Het repertoire van het koor is divers, van Operette, Musical , Nederlandstalig , Religieuze muziek tot bewerkingen van moderne popsongs.

Zondag 6 maart 2016 vierde het koor haar 30 jarig bestaan met een prachtig concert in de st. Vincentiuskerk in Volendam met medewerking van het Mannenkoor uit Ulft ,Carola Smit en Jan Mühren. Modern en Klassiek bleek prima samen te gaan.

Sinds 1 september 2017 staat het koor onder de leiding van Herman Paardekooper.

Het koor wordt begeleid door organist Bram Biersteker en toetsenist / accordeonist Jan Keizer.

Herman Paardekooper: Dirigent

Herman Paardekooper (1963) groeide op in een muzikale familie in Zoeterwoude. Hij kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder en hij leerde als kind het dirigeren van zijn vader die in de avonduren dirigent was van de plaatselijke kerkkoren.
Hij studeerde Schoolmuziek met als specialisatie koormuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, gevolgd door de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en volgde meerdere keren de Nationale Kurt Thomas Cursussen voor koordirectie.
Als dirigent van het Almeers Christelijke Oratoriumvereniging gaf hij gedurende acht jaar een groot aantal concerten met orkest. Sinds 2003 is hij dirigent van het Latijns Parochiekoor ‘Cantemus Dominum’ en de gelijknamige Schola Cantorum (gregoriaans) in de St. Augustinuskerk te Amsterdam-Buitenveldert. Met dit koor maakte hij verschillende koorreizen naar o.a. Parijs, Rome en Aken en initieerde hij o.a. het jaarlijke 4 Mei Herdenkingsconcert dat in 2017 voor de vijf keer met veel succes werd georganiseerd.
Naast zijn muzikale activiteiten is Herman Paardekooper ruim 25 jaar actief geweest als manager bij grote culturele instellingen zoals Tivoli/Vredenburg, het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest

Jan Keizer: Wiskundeleraar, Dirigent, Toetsenist

Drs. J.T.V. Keizer studeerde in 1975 af aan de UvA in Wis- en Natuurkunde en is daarna tot op heden werkzaam als leraar Wiskunde. Eerst in Amsterdam aan het Waterlant College, maar na de oprichting van het Don Bosco College in Volendam was de overstap snel gemaakt.

Was vanaf 1 januari 2015 tot 1 augustus 2017 als vaste dirigent verbonden aan het Volendams Vocaal Ensemble. De cirkel is daarmee rond, want het Volendams Vocaal Ensemble is ooit mede – opgericht door zijn vader Klaas Keizer. Hij was de eerste dirigent en onder zijn leiding begeleidde Jan het koor reeds in die eerste dagen op het orgel. Jan zal wel verbonden blijven aan het koor als accordeonist en wanneer nodig als dirigent.

Van 1974 tot 1978 speelde hij bij de live-optredens mee met The Cats uit Volendam als toetsenman. In 2012 studeerde hij af voor de Meerjarige Dirigenten Opleiding aan het UCK in Utrecht.

Bram Biersteker: Organist

Bram studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, met als bijvakken piano, clavecimbel, koordirectie en zang. Hij is dirigent van diverse koren, heeft als componist talrijke werken op zijn naam staan en is al vele jaren als organist in dienst van de gemeente Amsterdam.

bram-biersteker

 

In Memoriam   Klaas Mooijer

Toch nog onverwacht bereikte ons het bericht dat onze Oprichter, Oud-Voorzitter en Erelid van het Volendams Vocaal Ensemble is overleden. Op zo’n moment  gaan de gedachten op de eerste plaats uit naar zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen  die deze  bijzondere man , vader en opa  moeten missen. Mensen als Klaas  gaan niet dood ,die blijven altijd leven ,maar niets is minder waar, Klaas heeft  zijn aardse bestaan beëindigd, het slotakkoord heeft geklonken, het  doek is gevallen.

Klaas Mooijer, een grote man , een  grote stem en een groot hart voor muziek. Mede oprichter van ons Volendams Vocaal Ensemble, een koor wat uitgroeide van een Mariakoortje tot een gerespecteerd koor van 50  dames en heren die de liefde voor de koorzang  van Klaas hebben meegekregen. Klaas zorgde voor alles wat betreft  het VVE. Hij was voorzitter en secretaris, p.r. man en zocht de muziek uit.Zijn muziekkennis was  onbeperkt, opera, operette,oratorium en volksmuziek, bij Klaas kon je niet om nee komen.Ook bezat hij een schat  aan koorwerken en partituren  die hij dan allemaal op een cassettebandje  zette en je tot luisteren dwong. Klaas had een fabelachtig geheugen , een titel van een muziekstuk wat tientallen jaren geleden was uitgevoerd wist hij tot in details na te vertellen waar en met wie dit was geweest.

Samen met Klaas heeft het VVE prachtige concerten gegeven in binnen en buitenland. Optredens in Wenen,Praag,Slowakeije en Barcelona zijn onvergetelijk. Klaas was mijn mentor, bij problemen  met koor of leden kon ik altijd bij Klaas terecht. Zijn wijze en vaderlijke raad heb ik dan ook altijd ter harte genomen. Na verval van krachten  en de dood van zijn geliefde dochter Roos, besloot Klaas in 2009 het voorzitterschap aan mij over te dragen . Klaas vervangen is een onmogelijke opgave maar  samen met mijn bestuur maken wij hier het beste van voor ons VVE. Klaas heeft zich gevoegd bij de hemelse koren  als eerste tenor op de eerste rij , samen met alle zangers en zangeressen die hem zijn voorgegaan. De hemelse dirigent heeft afgeslagen , voor ons allemaal toch te vroeg. Klaas, in ons muzikale hart leef je verder, we zullen je nooit vergeten.

Rust zacht  goede vriend

Gre Hansen
Voorzitter
Volendams Vocaal Ensemble