Wie wij zijn

Het koor werd opgericht in 1986 en kent een stabiel ledenaantal van zo’n 50 enthousiaste zangers en zangeressen uit Volendam e.o.

In haar 30 jarig bestaan heeft het koor al vele optredens verzorgd in binnen en buitenland o.a Frankrijk, Duitsland , Praag, Wenen en Barcelona en in 2015 werd er een concertreis gemaakt naar Boedapest in Hongarije.

Het repertoire van het koor is divers, van Operette, Musical , Nederlandstalig , Religieuze muziek tot bewerkingen van moderne popsongs.

Zondag 6 maart 2016 vierde het koor haar 30 jarig bestaan met een prachtig concert in de st. Vincentiuskerk in Volendam met medewerking van het Mannenkoor uit Ulft ,Carola Smit en Jan Mühren. Modern en Klassiek bleek prima samen te gaan.

Sinds 1 september 2017 staat het koor onder de leiding van Herman Paardekooper.

Het koor wordt begeleid door organist Bram Biersteker.

Herman Paardekooper: Dirigent

Herman Paardekooper (1963) groeide op in een muzikale familie in Zoeterwoude. Hij kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder en hij leerde als kind het dirigeren van zijn vader die in de avonduren dirigent was van de plaatselijke kerkkoren.
Hij studeerde Schoolmuziek met als specialisatie koormuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, gevolgd door de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, en volgde meerdere keren de Nationale Kurt Thomas Cursussen voor koordirectie.
Als dirigent van het Almeers Christelijke Oratoriumvereniging gaf hij gedurende acht jaar een groot aantal concerten met orkest. Sinds 2003 is hij dirigent van het Latijns Parochiekoor ‘Cantemus Dominum’ en de gelijknamige Schola Cantorum (gregoriaans) in de St. Augustinuskerk te Amsterdam-Buitenveldert. Met dit koor maakte hij verschillende koorreizen naar o.a. Parijs, Rome en Aken en initieerde hij o.a. het jaarlijke 4 Mei Herdenkingsconcert dat in 2017 voor de vijf keer met veel succes werd georganiseerd.
Naast zijn muzikale activiteiten is Herman Paardekooper ruim 25 jaar actief geweest als manager bij grote culturele instellingen zoals Tivoli/Vredenburg, het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest

 

 

Bram Biersteker: Organist

Bram studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, met als bijvakken piano, clavecimbel, koordirectie en zang. Hij is dirigent van diverse koren, heeft als componist talrijke werken op zijn naam staan en is al vele jaren als organist in dienst van de gemeente Amsterdam.

bram-biersteker

In Memoriam: Ria Kraaijo – Rood

Op 6 mei 2018 overleed op 66 jarige leeftijd ons trouw en enthousiast lid Ria Kraaijo – Rood.
Ria maakte deel uit van de alten van ons koor en we kennen haar ook als de vrouw van Rob Kraaijo, die een van de dragende stemmen bij onze bassen is. De gezondheid van Ria was al enkele jaren niet goed, maar zij leek haar ziekte te overwinnen. Na elke dip krabbelde Ria weer op en de medische berichten klonken soms hoopgevend. Anders was het in maart, toen er duidelijk een negatieve kentering in de situatie kwam. Geleidelijk aan namen haar krachten af en de beperkingen toe. Het werd duidelijk, dat zij de ongelijke strijd zou verliezen. Het overlijden van Ria kwam dus niet geheel onverwacht, maar desondanks ging er een schok van ongeloof en verslagenheid door het koor, toen de onheilsboodschap arriveerde.

Op het leven van Ria
Ria was behalve een liefhebbende echtgenote, moeder en oma, iemand die van het leven hield en daar midden in stond. Zij had een passie voor de natuur, maakte graag wandelingen en ook het reizen was haar lust en leven. Daar kwam later nog een hobby bij: het zingen.
Ria en Rob meldden zich samen aan bij het Volendams Vocaal Ensemble en dat was een zeer bewuste keus. Ze hadden kennis genomen van de prachtige outfit van het koor, van de binnen- en buitenlandse optredens en van het genre muziek. Positieve berichten over de gezellige sfeer deden de rest.
Het bleek voor Rob een leuke variatie met zijn ander koor en voor Ria was het zonder meer een gouden greep. Vanaf de eerste dag voelde zij zich thuis en die blijdschap was af te lezen aan haar gezicht als ze binnenkwam en tijdens het zingen. Elke dinsdagavondrepetitie werd ervaren als een uitgangsavond en de medische situatie stond dan niet op de voorgrond. Ria verzuimde bijna nooit, tot het – eind maart – echt niet meer ging.

Afscheidsplechtigheid
Het Volendams Vocaal Ensemble, was aanwezig bij de afscheidsplechtigheid in de Sint Lambertuskerk in De Weere en betoonde daar Ria de laatste eer. Dat voelde als een warme gebeurtenis door de wijze waarop de familie de plechtigheid had georganiseerd. Er was veel aandacht voor de empathie die Ria altijd had uitgestraald naar haar medemensen. Haar aandacht voor anderen, maakte dat ze een geliefde plaats innam in de harten van hen die haar kenden. Voor een volle kerk haalden Rob, de kinderen en enkele aanwezigen, herinneringen op aan Ria, geïllustreerd met prachtige foto-beelden op de achtergrond. Tussen de beschrijvingen door zong het koor een aantal passende liederen. Voorzitter Gré Hansen, deed namens het koor het woord, wees op de lege stoel die er nu is en wenste Rob en de familie sterkte

En nu verder
Ook in dit bericht wensen we Rob en de familie sterkte met het verlies van Ria. Dat zal niet meevallen en het zal tijd vragen om alles te verwerken. Vroeger stond bij mijn ouders een boek in de boekenkast met de titel: “En het leven gaat verder”. Pas toen ik ouder werd en het een en ander had meegemaakt begreep ik die tekst. Hoe het ook zij; we moeten door.
Het is goed om achterom te kijken en de leuke dingen en mooie momenten te herinneren. Tegelijkertijd moeten we echter ook vooruit blikken, proberen de draad weer op te pakken en wat van ons leven te maken, hoe moeilijk dat soms ook zal zijn. Mogelijk kan ons koor daar ook aan bijdragen.

JWW